– Tar gamle hus på alvor

Da Lars Forseth skulle gjenskape det opprinnelige uttrykket til familieboligen på Mære var det naturlig å få hjelp av Steinkjer By- og Bygdeservice.
Steinkjer By- og Bygdeservice

– Steinkjer By- og Bygdeservice tar gamle hus på alvor og har kompetansen som trengs for å gjøre jobben skikkelig. Det er en kompetanse som ikke står i lærebøkene, men som man får med erfaring, sier Forseth.

Nødvendig kompetanse

Som arkeolog er Lars mer enn gjennomsnittet opptatt av gammel byggeskikk. Boligen han tok over etter sine besteforeldre ble etter sigende tegnet av faren til kunstneren Håkon Bleken, og satt opp i 1933. Nå gjenskaper han familieboligen så nærme sin opprinnelige form som mulig, med noen løsninger tilpasset dagens standard.

– Å oppleve en gjeng som er så kompetent er unikt. Jeg setter pris på diskusjonene med Steinkjer By- og Bygdeservice, for du kan jo tro det kommer et behov for å finne solide løsninger etter hvert som arbeidet skrider frem. De klarte til og med å bevare en over fem meter lang original list som strekker seg langs hele stueveggen, forteller Forseth.

Krevende jobb

Leder for byggavdelingen, Tor Even Hestmo, er stolt av arbeidet som er lagt ned i familieboligen på Mære.

– Renovering av eldre hus er noe vi ønsker å gjøre mer av. Disse materialene og varene er ikke hyllevare, og slike prosjekter krever mer av oss. Sånt liker vi.

– Topplaget på trappa er hugget skifer, vinduene er spesiallagde og det er en på Skogn som har høvlet listverket. Vi har støpt helt ny utetrapp og kjellernedgang. Vi har etterisolert husvegger, skiftet vinduer, og inngangen og toalettet. I tillegg er det lagd takoverbygg over inngangsdøra. Alt henger sammen og er essensielt for å gjenskape det uttrykket Lars er ute etter.

Innholdsrik jobb

Bjørn Breivik har vært en av tømrerne på prosjektet. Han forteller om innholdsrike og givende arbeidsdager hvor han får bruk for all fagkunnskap, men også sin lange erfaring.

– Å jobbe etter gammel byggeskikk er utfordrende og krever mer av oss. Vi må finne løsninger selv, for noe av det vi kommer borti her må løses på stedet ut fra hvordan det ser ut akkurat her. Sånt står ikke i læreboka, sier Bjørn.

Den erfarne tømreren synes åpenbart det er artig å ta vare på det gamle og gjenskape originaliteten til gamle bygninger.

– Det er etter min mening et stort behov for folk som har kompetansen til å bevare gamle hus og gjøre de til dagens standard. Det er artig å tenke sjøl, smiler Bjørn.